Dan #12: Zero Waste in minimalizem? Je to mogoče?

Zero Waste nam, kot že samo ime pove, narekuje, naj ne mečemo stvari stran. Minimalizem pomeni živeti brez odvečnih stvari v našem življenju, kar neizogibno pomeni, da bo veliko stvari pristalo v košu. Pa sta lahko ta dva načina življenja kompatibilna?

Zakaj bi se sploh odločili za minimalističen stil življenja? Zase vem, da se, kadar dovolim, da se okrog mene nakopičijo stvari, počutim grozno. Tečna sem. Občutek imam, da me nekaj tišči k tlom. V razmetanem prostoru nisem sposobna delati. Ko generalno pospravim in se znebim vsega, česar ne rabim, se počutim kot nova. Še kdo?

Ljudje smo navajeni kupovati, ker nas oglasi na televiziji, na internetu in ob cesti prepričujejo, da moramo. Ampak, a se kdaj vprašamo, kaj v resnici imamo od tega? Bomo srečni, če bomo imeli polno stanovanje stvari? Kaj nam to prinese? Razen odpadkov, ko se hrana enkrat pokvari, predmeta pa se naveličamo? Razen pomanjkanja denarja, ki bi ga lahko porabili za kakšno lepo izkušnjo?

Poznam mnogo primerov ljudi, ki se jezijo, da nimajo denarja, a vsak dan prinesejo domov kakšno nepotrebno drobnjarijo. »Ker za tistih 10 evrov pa res ne bo noben jokal.« Pri tem pa ne razumejo, da nikoli ni samo 10 evrov, da se taki nakupi kopičijo. In se še naprej jezijo, da nimajo denarja.

Kaj lahko storimo, če želimo zmanjšati količino stvari v našem domu, a vseeno ne želimo proizvajati odpadkov?

Prodamo

Ta način ima dve prednosti: brez odvečnih stvari lažje zadihaš, poleg tega pa imaš še možnost, da za to dobiš nekaj denarja.

Podarimo

Morda si kdo želi česa, kar mi imamo, pa ne potrebujemo. Tudi rabljen predmet je lahko lepo darilo ob prazniku ali kar tako.

Nesemo v trgovino iz druge roke

Takšne trgovine pri nas, se mi zdi, niso zelo poznane, a vseeno obstajajo. Primer je Stara šola, ki ima svoje poslovalnice v Trbovljah, Krškem in v Sevnici. Sprejemajo oblačila, knjige, računalniško opremo, televizije … Skratka, skoraj vse. Ko sem v sobi naredila konkretno čistko, sem tja peljala dve ogromni škatli oblačil in čevljev, naslednjič bom pa še tri vreče, polne knjig in drobnjarij.

Zavetišča pogosto potrebujejo odeje in igračke za svoje najdenčke, tudi, če niso v popolnem stanju. Igračke lahko izdelaš tako, da stare, ponošene majice razrežeš na trakove, jih spleteš v kite in na obeh koncih narediš vozel, ali pa odneseš kar tiste, s katerimi se tvoj kuži noče več igrati.

NE KUPUJ PO NEPOTREBNEM:

Nakupi kar tako predstavljajo velik problem, saj večinoma kupujemo stvari, ki jih nikoli ne bomo uporabili – ravno to je razlog, da sem imela do nedavnega tako polno omaro, da so se mi podirale police, v sobi pa nered, na kakršnega bi bili ponosni največji zbiralci šare. Odločila sem se, da bom od zdaj naprej kupovala manj, a boljše stvari, ki bodo zdržale dlje. Za takšne stvari mi ne bo težko dati več denarja, ker bom na dolgi rok zapravila manj.


ZERO WASTE IZZIV – DAN 12:

Proizvedeni odpadki: 0

Zero Waste rešitve: Stvari, ki jih nisem potrebovala, sem odnesla v Staro šolo. Morda še komu pridejo prav.


Objavljeno v Nekategorizirano

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.