Zero waste izziv | Dan 2: Prinesi svojo vrečko

Nakupovalna vrečka 1

Zero waste prakse pri nas še niso tako zelo uveljavljene, zato smo tisti, ki jih izvajamo, kdaj deležni kakšnega debelega pogleda. Točno tega sem se bala pred tedni, ko sem v Lidlu kupovala rogljičke.

Bili so sveži (še topli!) in poleg vsega še znižani. Na blagajno bi jih odnesla kar celo naročje, vendar papirnate vrečke niso ravno v stilu zmanjševanja odpadkov. Odločila sem se, da bom tokrat nakup izpustila, prodajalko pa vprašala, če lahko naslednjič prinesem svojo vrečko.

Problem je v tem, da nerada kompliciram, če so zraven še drugi ljudje. Pogledam proti blagajnam – samo ena dela, pa še na tej gneča. Gotovo se bom vsem zdela čudna, ko bom želela v trgovino, kjer je embalaža itak zastonj, prinesti svojo vrečko, poleg tega pa bom delala še dodatno zastoje. Sem že kar slišala znervirano tleskanje z jezikom.

Izteklo se je povsem drugače. Prodajalka mi je zagotovila, da ni nobenega problema, in se mi celo zahvalila za skrbnost. Zdaj vedno v trgovino prinesem toliko vrečk, kot jih potrebujem – za kruh, za sadje in zelenjavo, za pistacije, ki jih prodajajo na kilogram … Na koncu pa s fantom vse zloživa še v večjo vrečo za večkratno uporabo.

Nabralo se mi je že precej vrečk. Večino sem v Kiku kupila po znižani ceni. Eno od kupljenih sem predelala, da lahko vanjo spravim kruh, manjši dve pa sem izdelala iz odrezanih rokavov srajce.

Občutek v trgovini je super! Niti enkrat mi še ni kdo postavljal kakšnih neprijetnih vprašanj. Pravzaprav sem edino vprašanje dobila danes v pekarni – če v vrečki iz blaga slaniki kaj dalj časa ostanejo sveži (odgovor je ja, mimogrede).

Vsaka trgovina se po načinu poslovanja razlikuje od drugih, zato mi je vzelo nekoliko časa, da sem “iznašla” sistem, s katerim lahko nakupujem brez embalaže in brez težav.

Lidl in Hofer

Svež kruh in podobne izdelke zaračunavajo na artikel in ne na težo (torej hlebec kruha in ne kilogram kruha), zato jih brez težav naložim v svojo vrečko, tudi po več različnih artiklov naenkrat. Tudi s sadjem in zelenjavo ni nobenih komplikacij, vendar prinesem za vsako vrsto artikla svojo vrečko. Te izdelke prodajalka ali prodajalec (razen informativno) stehta šele na blagajni, zato jih zloži ven iz vrečke.

Mercator in Spar

S kruhom ni težav. Enostavno dam svojo vrečko in prosim, če mi lahko izdelke pospravijo noter, nalepko pa nalepijo na vrečko. Sadje in zelenjavo na tehtnico naložim brez vrečke, nalepko nalepim na vrečko, nato pa pospravim izdelke. Izogibam se ekspresnih blagajn, saj tam lahko pride do komplikacij pri tehtanju.

Pred kratkim sem zbrala še nekaj informacij, kako lahko v zgoraj omenjenih trgovinah tudi ostale izdelke kupujemo brez embalaže.


ZERO WASTE IZZIV | DAN 2

Proizvedeni odpadki: 0

Zero Waste rešitve: V trgovini sem za kruh, za sadje ter za celoten nakup uporabila svoje vrečke ter tako vsaj malce preprečila nepotrebno nabiranje plastike na smetišču.


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.