Prihaja Rifuzl | Januarja v Ljubljano po nakupe brez embalaže

Po dolgem času spet ena predstavitev. Tokrat predstavljam kar dva super človeka in njuno super idejo. Manca Behrič in Primož Cigler bosta uresničila obljubo, ki nam jo je Snaga dala že pred leti in v Ljubljani odprla prvo zero waste trgovino Rifuzl, v kateri bosta ponujala večinoma sveže, lokalne prehranske izdelke in pripomočke za življenje brez odpadkov. Pogovarjala sem se z ženskim delom ekipe Rifuzl, z Manco.

Manca, kdaj bomo lahko začeli z nakupovanjem v vajini zero waste trgovini s prisrčnim imenom Rifuzl?

Rifuzl odpirava predvidoma januarja naslednje leto.

Vajina trgovina bo trgovina s prehranskimi izdelki brez embalaže in s pripomočki za življenje s čimmanj odpadki. Katere izdelke bomo ob otvoritvi 100% videli na policah Rifuzla?

Najprej bova zagotovo ponudila suha živila: različne ekološke testenine, žita, stročnice, kaše, kosmiče, moke, orehe, lešnike, začimbe, čaje, suho sadje, kruh, … Na voljo bodo tudi hladno stiskana olja, kis, lokalno vino in pivo pa nekaj mlečnih izdelkov ter rastlinskih namazov. Poleg živil se bova dogovorila tudi za ponudbo ekoloških čistil ter pripomočkov za zero waste način življenja – od lesenih zobnih ščetk, glavnikov, pralnih vložkov do trajnostnih embalaž in vrečk za večkratno uporabo.

Je bilo težko najti dobavitelje za tovrstno trgovino?

Z dobavitelji zaenkrat sploh nisva imela problemov. Vesela sva tudi, da so sami dobavitelji navdušeni nad idejo in je tudi njim bližji način poslovanja, kjer svoja živila lahko pripeljejo v večjih pakiranjih.

V procesu razvijanja poslovne ideje sta se sestala tudi z ljudmi, ki se že nekaj časa posvečajo življenju brez odpadkov oz. z manj odpadki. Je kakšen od predlogov, ki s(m)o vama jih dali, še posebej izstopal? Česa si zerowasterji najbolj želimo v trgovini?

Predvsem sva dobila veliko predlogov in želja, da vključiva tudi veganske izdelke, na primer rastlinske napitke, tofu, sojin jogurt, kokosovo mleko, rastlinske namaze, … Prav tako je bilo nekaj predlogov za sezonsko lokalno sadje. Pa seveda kava, ki je midva ne pijeva. Dobro je povprašati še koga drugega za ideje. 🙂

Manca, Primož in njuna Gili.

Pa bo v Rifuzlu poudarek tudi na sezonski, lokalno pridelani hrani, ali je glavni cilj odsotnost embalaže?

V Rifuzlu želiva združiti oboje. Poleg tega, da bodo živila in izdelki na voljo brez plastične embalaže, bodo prednostno ti predvsem lokalno pridelani. Poleg ozaveščanja o zmanjševanju porabe plastike želiva spodbuditi ljudi tudi, da bi se odločali za lokalno in ekološko pridelana živila.

Kot si omenila, ljudje povprašujejo tudi po veganskih izdelkih, ki jih je v ostalih trgovinah pri nas nemogoče dobiti brez plastike. Bosta ponujala tudi tovrstne izdelke?

Glede na to, da se vedno več ljudi odloča za vegansko prehrano in da sva dobila že kar nekaj pobud v tej smeri, lahko rečem, da se bova močno potrudila, da čim prej ponudiva tudi take izdelke brez plastične embalaže.

Kaj pa druga posebna živila, recimo za alergike?

Predvsem se bova prilagajala povpraševanju in željam strank, nekaj pa imava tudi že dogovorov s kmeti za brezglutenska žita in moke.

Kako pri nas inšpekcijske službe reagirajo na hrano, ki ni pakirana v plastiko? Sta imela oz. imata veliko dela z birokracijo?

Zaenkrat še nisva na tej stopnji, da bi izpolnjevala razne prijave in bila v postopkih pridobivanj dovoljenj za odprtje ekološke trgovine. Vendar po do sedaj pridobljenih informacijah ne bi smelo biti težav. Prav tako določene trgovine, ki že ponujajo izdelke v rinfuzi, dokazujejo, da se da tudi to.

Kaj pa cene? Običajno so izdelki na rinfuzo precej dragi. Bo pri vama cena zelo drugačna od drugih trgovin in ali lahko razložita, zakaj so cene tovrstnih izdelkov običajno višje?

Mislim, da ni nobene logične razlage, zakaj bi bili izdelki na rinfuzo dražji, zaradi same rinfuze. Res pa je, da so velikokrat izdelki na rinfuzo ekološki in se jih nato primerja s pakiranimi izdelki konvencionalne pridelave. Meni se taka primerjava zdi popolnoma nesmiselna. Vsekakor bova zagotovila, da bodo cene izdelkov nižje od primerljivih ekoloških živil, ki so pakirana. Prav tako pa želiva, da so dobavitelji in pridelovalci živil pravično plačani za svoje delo.

Zaenkrat bo Rifuzl v Ljubljani. Načrtujeta mogoče odprtje poslovalnic tudi v drugih, morda manjših mestih?

Če bo odziv v Ljubljani dober in bodo ljudje dokazali, da smo pripravljeni na takšne spremembe, potem ne izključujeva možnosti širjenja. 🙂

Kaj sporočata tistim, ki bi si želeli tudi sami odpreti takšno trgovino, pa menijo, da jim nasproti stojijo slovenska birokracija in visoki stroški?

Naj to ne bosta razloga za to, da se ne bi lotili projekta. Če imaš močno željo in jasne cilje, kaj želiš doseči z odprtjem takšne trgovine, potem samo akcija! Sicer pa je vedno več tistih, ki smo na tej poti, in s povezovanjem in deljenjem izkušenj bo tak projekt vedno lažji.

Držimo pesti, da se vse izide tako, kot je treba! Manco, Primoža in novosti glede Rifuzla pa lahko spremljaš na Facebooku.