Mug cake tortica v 3 minutah | veganska, zero waste

mug cake

mug cake 2

Pred dnevi se mi je noro zaluštalo nekaj sladkega. Ujelo me je povsem nepripravljeno. 1. nisem bila doma in 2. tudi, če bi bila, so možnosti, da bi doma našla veganske sladkarije brez embalaže, podobne tem, da bi se moj pes postavil na dve nogi in začel recitirat poezijo.

mug cake 3     mug cake 4

Vidite? Luškan za pop*, ampak nič glih pesniško navdahnjen.

Nemogoče scenarije na stran, ker so bile že vse trgovine zaprte in ker verjetno tudi tam ne bi našla, kar sem iskala, sem se morala domisliti doma narejene rešitve. In ta rešitev je prišla v obliki mug cakea.

»Mug cake« oziroma tortica v lončku je idealna za potešitev redkih, hitro zadovoljivih napadov sladkosnednosti. Meni sladkarije zapašejo le nekajkrat na leto in zelo hitro jih imam dovolj, zato nima smisla, da bi si pekla/kupovala celo torto, ki bi jo nato morala vreči stran. Kupovala sploh ne, glede na to, kako DRAGE so veganske tortice okrog mene – ne, hvala.

Nič ni lažjega, kot doma speči tortico za enega – no, razen pojesti omenjeno tortico. Vse sestavine samo zmečeš v skodelico in mešaš. A pozor – ko misliš, da so sestavine že dovolj pomešane med seboj, mešaj še kako minuto dlje. Nič namreč ni bolj nagravžno kot grudica zapečene sode bikarbone, ki se ni vmešala v maso. Brr, me kar strese. Govorim iz izkušenj, otroci. Mešaj, mešaj in še enkrat: MEŠAJ.

Masa mora biti gladka in dovolj gosta, da žlica v njej skoraj obstane pokonci. Tortica v mikrovalovki namreč naraste in preredka masa se bo zlila čez robove skodelice. Zakaj bi tortico čistil/a z dna pečice, če jo lahko poješ!?

V mojem receptu piše, da se tortica peče dve do tri minute. Videla pa sem že tudi recepte, v katerih je pisalo, da potrebuje samo 30 sekund. V resnici je to predvsem odvisno od mikrovalovke. Če uporabiš primerno količino pecilnega praška/sode bikarbone, bo tortica med peko začela naraščati. Ko se nekoliko spusti nazaj, je pečena. Preveriš pa lahko tudi z naslednjim trikom: tortico vzemi iz mikrovalovke in jo »špikni« z vilicami. Če so zelo mokre in zapacane, tortico še za minuto vrni v mikrovalovko.

Ker so vse sestavine užitne tudi surove, tortico brez skrbi lahko vzameš iz pečice nekoliko prej, da bo ostala bolj sočna. Spet, govorim iz izkušenj. Že večkrat se mi je tortica nekoliko preveč izsušila. Ko sem jo vzela iz mikrovalovke, sem povrh namazala žličko marmelade in jo posula še z malo kakava. Prvih nekaj grižljajev je bilo nebeških, a notranjost je bila brezvezna in suha. Zdaj tortico raje vzamem iz pečice kako sekundo prekmalu.

Verjetno pa bi se dalo problem rešiti tudi s koščki čokolade, sadjem ali čim podobnim, kar lahko vmešaš v maso. Lepota mug cake tortic je, da vanje lahko vtakneš dobesedno karkoli. Lahko povsem izpustiš sladkor in ga zamenjaš z vegansko nutello. Lahko izpustiš kakav in masi primešaš zdrobljene piškote. Namesto rastlinskega mleka ali vode lahko uporabiš pomarančni sok. Glavne sestavine so pač moka, olje, neka tekočina in pecilni prašek/soda bikarbona. Od tu naprej imaš povsem proste roke.

Zdaj pa, brez nadaljnjega odlašanja …


Veganska »mug cake« čokoladna tortica brez ostankov

mug cake 1

Sestavine:

  • 4 zvrhane žlice moke
  • 1 zvrhana žlica kakava v prahu
  • 2 zvrhani žlici sladkorja
  • 1/4 čajne žličke sode bikarbone
  • 2 žlici olja
  • 5 žlic rastlinskega mleka ali vode.
  • (po želji) veganski čokoladni koščki, kandirano sadje …

Čas priprave: 5 minut

Nastane: 1 skodelica najboljše tortice

Vse sestavine stresi/zlij v skodelico in mešaj. Če je masa pregosta, dodaj še malo tekočine. Če je preredka, potrebuje še malo moke ali kakava. Ko so sestavine res (res!) dobro premešane, skodelico za nekaj minut postavi v mikrovalovno pečico – pri meni doma potrebuje dve do tri minutke.

Po tem času je tortica pripravljena. Lahko jo povrh posuješ s sladkorjem v prahu ali jo kako drugače popestriš, lahko pa v njej uživaš kar tako. Kar je najlepše, je, da pri takšni tortici zagotovo ne bo ostankov, ki bi morali v smeti.

Kako pa ti pripraviš mug cake? Zaupaj nam na Facebooku!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja