Veganski burgerji iz čičerike | Recept

Tokrat bi rada z vami delila recept, ki sem ga odkrila pred kratkim in po katerem zadnje čase velikokrat pripravim kosilo – recept za čičerikine polpete. Ta jed se mi zdi super, ker je res hitro narejena, je veganska, vse sestavine lahko dobimo v minimalni oziroma brez embalaže, poleg tega pa jih lahko prilagajamo svojim željam, v polpete damo praktično, kar želimo in jih na koncu pojemo na različne načine.


Torej, za najboljše veganske superkul čičerikine polpete potrebujemo:

  • čičeriko (namočeno čez noč, kuhano, odcejeno): približno 200 gramov suhe za 2 osebi
  • čebulo
  • sol
  • moko
  • vodo

Moje večno prekletstvo je, da pri kuhanju vedno improviziram, količin sestavin pa nikoli ne zapisujem, tako da tistih receptov, ki super izpadejo, nikoli ne znam natanko ponoviti. Je pa to fajn, ker sem potem vedno znova presenečena nad “novimi” okusi 😊

čičerikini burgerji 3

V glavnem, čičeriko zmiksamo oz. pretlačimo, ampak ne čisto do gladkega. V roke nato vzamemo žlico. Postopoma dodajamo moko in vodo in mešamo tako dolgo, da naposled dobimo gosto maso, ki jo z rokami zlahka oblikujemo v polpete. Nasekljamo še čebulo in jo vmešamo v maso. Posolimo in preizkusimo, če se masa še vedno lepo oblikuje v polpet.

Mimogrede, še en čar veganskih jedi je, da v njih ni sestavin, ki bi nam surove lahko škodile, zato lahko maso kar sproti pokušamo in dodajamo, kar manjka.

čičerikini burgerji 2     čičerikini burgerji 1

Ko smo oblikovali polpete in jih vse odložili na pomokan krožnik, v ponvi segrejemo žlico olja. Polpetke pečemo po tri minutke na vsaki strani oziroma, dokler se nam po površini lepo ne zapečejo. Spet: ni bojazni, da bi dobili kako bolezen, tako da so lahko polpeti znotraj tudi še bolj surovi.

Če se želite izogniti pečenju na olju, lahko polpete verjetno date tudi v pečico. Ampak ne garantiram, da ne bodo potem čisto suhi in totalno neokusni 😃

čičerikini burgerji 4

S temi polpeti lahko potem naredite, kar vas je volja. Pravzaprav so tako dobri, da jih boste verjetno pojedli, ko boste čakali, da se speče naslednja runda. Ko se nama z dragim uspe zadržati, si narediva “burgerje” – vsak pol ciabatte prereževa na pol in jo založiva s solato in paradižnikom. Včasih še kak avokado, včasih olive… Kakor nama paše. In potem sva med jedjo cela popacana, ker vse ven leti, ampak se noben ne sekira.

čičerikini burgerji 7     čičerikini burgerji 6

Ste kaj lačni?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *