Menjalni krog | Kako izdelati “Rastkota”

Dobro jutro!

Kot verjetno veste, smo imeli v soboto Menjalni krog. Imeli smo se res super, saj je bila stojnica polna dobrot – od domačih žemljic do knjig in družabnih iger, sestavljank in še česa. Obiskala nas je tudi vlogerka Sabina, Mami na vrtu, ki pravi, da je nad idejo navdušena 😀 Povabila me je tudi na Zero Waste delavnico, ki jo 15. aprila organizira v Podutiku. Izdelovali bomo označevalce za vrt. Se vidimo? Komaj že čakam! Spodnjo fotko je naredila Sabinina mami Vesna 🙂

Pripravila sem tudi delavnico za otroke. Za vse tiste, ki ste zamudili sobotni Menjalni krog, pa navodila za izdelavo “Rastkota” – možica, ki mu iz glave poganja trava.

Potrebujete:

  • stare hlače nogavice (bolj tanke, če se da)
  • semena trave
  • kozarček za vlaganje
  • flomaster ali ostanke blaga
  • tanko vrvico (sukanec ali nekaj podobnega)

Izdelava je preprosta, da bolj že ne bi mogla biti 😀 Odrežemo spodnji del nogavice, da dobimo kakšnih 20 centimetrov visok kos. V nogavico natrosimo seme trave , čez pa še žagovino. Pazimo, da seme ostane na dnu nogavice (oziroma na vrhu, ko bo možic končan). Ko nogavico napolnimo z žagovino in jo trdno zavežemo, mora spodaj ostati še nekaj centimetrov “repka” – ta je ključen za rast Rastkove frizure. Nato tam, kjer želimo, da ima Rastko nos, zagrabimo nogavico z žagovino vred, potegnemo in zavežemo z vrvico. S flomastrom narišemo oči in usta, lahko pa jih izrežemo iz koščkov blaga in prilepimo z doma izdelanim lepilom.

Rastka posadimo na kozarček za vlaganje – ustje kozarčka mora biti manjše od možiclja, da ta ne pade noter. V kozarčku mora biti samo repek, po katerem bo voda iz kozarčka pronicala v Rastka, vlažila žagovino in lahko bo pognala trava.

Tale moj gospodič še ne nima las, ko jih bo imel, pa bo videti nekako takole:

Martina

5 thoughts on “Menjalni krog | Kako izdelati “Rastkota”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *