Menstrualna skodelica – moje izkušnje

Dobro jutro! Tokrat pa o temi, ki se je, se mi zdi, pri nas še vedno kar malo bojimo. Tam tam tam taaaammmm … Menstruacija! (grmenje in bliskanje v ozadju)

Menstruacija je nekaj, s čimer se ženske soočamo že, odkar obstajamo. Tekom tisočletij smo uporabljale nešteto pripomočkov, ki so preprečevali, da bi en teden v mesecu po svetu hodile vse krvave. Danes najpogosteje uporabljamo vložke in tampone, ki so (nekateri) dokazano slabi za zdravje, poleg tega so (vsaj meni) grozno neudobni in so nenazadnje tudi okolju škodljiv odpadek.

Pred nekaj tedni sem si v lekarni ponovno kupila menstrualno skodelico. Tokrat sem kupila znamko Natu, moja prva pa je bila Lunette. Prvič sem jo uporabila pri sedemnajstih in takoj sem vedela, da poti nazaj ni. Nobenega neprijetnega občutka, tiščanja in puščanja. Ko jo enkrat namestim, pogosto kar pozabim, da jo imam. Obema skodelicama je bila priložena še vrečica, v katero ju lahko pospravim, ko ju ne uporabljam.

Menstrualna skodelica je enostavna za uporabo in za čiščenje. Prazniš jo lahko enkrat na 12 ur, tako da ni panike, če ti jo je neprijetno prazniti na javnih krajih – lahko počaka. Tudi jaz to najraje počnem doma, če pa ni druge, jo na wc-ju splaknem z malo vode iz stekleničke in je to to 🙂 Doma jo operem z vročo vodo, po koncu menstruacije pa jo prekuham.

Komu je namenjena menstrualna skodelica?

Vsem. 15-letnicam. 50-letnicam. Športno aktivnim. Tistim, pri katerih je vsa aktivnost v intelektualni sferi. Glasbenicam, kirurginjam, voznicam avtobusov. Mamicam. Samskim. Vsem.

Menstrualna skodelica Natu.    Zraven skodelice dobiš tudi vrečico za shranjevanje.

Vsaka menstrualna skodelica ima tudi pecelj za lažje odstranjevanje, ki ga po želji prirežemo. Jaz sem ga odrezala v celoti.

(In ne, na levi fotki za nohtom nimam krvi 😀 temveč spominček na DIY projekt, ki sem se ga lotila, ko sem čakala na pravšnjo svetlobo za fotografiranje.)

Izjemno pozitivna lastnost skodelic je tudi njihova cena. Cene se gibljejo med 20 in 35 evrov (Natu stane okrog 20, za Lunette sem pred leti odštela 32). Skodelico lahko ob pravilni negi uporabljamo tudi do 10 let. Mislim, da mi ni treba razlagat, kakšni prihranki so to, kajne?

Menstrualna skodelica je pripomoček, na katerega se je gotovo treba malo navaditi. Ko pa enkrat obvladaš njeno uporabo, vidiš, da je to nekaj najboljšega. No, vsaj pri meni je bilo tako. Toplo jo priporočam vsem, ki si želite menstruacij brez skrbi in brez odpadkov.

Jo ima še katera? Kakšna so vaša mnenja? 🙂

Martina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *