Dan #22: Bea Johnson

Si predstavljate, da lahko odpadke, ki jih proizvedete v enem letu, spravite v kozarec za vlaganje? Med ljudmi, ki jim to uspeva, je tudi Bea Johnson, ki jo mediji imenujejo kar zero waste gurujka.

Včasih se stvari prav fajn poklopijo. Veste tisto, ko preko medijev vidiš neko osebo, ki se ti zdi zanimiva in bi jo rad spoznal tudi v živo? No, zelo redko se zgodi, da se ti ta priložnost ponudi le nekaj dni kasneje, a meni se na srečo je. Tako Bee nisem le spoznala, ampak sem dobila tudi njen podpis, stisnila sem ji roko in, ja, še slikala se je z mano 😀

Bea Johnson
“Look, we’re wearing matching outfits!” “Zero Waste sistas!”

Bea Johnson je v Slovenijo prišla na povabilo društva Ekologi brez meja ob izidu slovenskega prevoda njene knjige Zero Waste Home. Tam je opisala, kako lahko odpadke, ki jih njena družina (in pes Zizou) proizvede v enem letu, spravi v kozarec.

Simpatično je bilo tudi njeno predavanje. Ko je opisovala, kako je njen pes resnično zero waste pes, saj vedno počisti krožnike, preden gredo v pomivalca. Ko je povedala, kako je bil njen mož sit vonja po kisu, ker se je odločila, da ne bo več uporabljala šampona. Ko je začela cvilit, ko je na prosojnici videla fotko svojega dragega Zizouja (💚). Ko je začela ploskati, ko smo mi ploskali, čeprav ni imela pojma, o čem napovedovalka govori. Večkrat smo se od srca nasmejali. 

Bea Johnson

Knjigo sem si seveda kupila, čeprav sprva nisem imela tega namena. Tako v njej kot v svojem predavanju je Bea Johnson izpostavila nekaj pomembnih točk:

1. Ko kupujemo, volimo: Ko kupiš vrečo čokoladic, ki so še vsaka posebej pakirane v plastičen ovoj, ponudniku sporočaš: “Ooo, super, obožujem plastično embalažo, želim si živeti v svetu, kjer je plastika povsod, prosim, naredite je še več”

2. Pet načel zero waste življenja: Zavrni, česar ne potrebuješ, zmanjšaj količino stvari, ki jih imaš, ponovno uporabi, kar lahko, recikliraj, kar se da reciklirati in kompostiraj, kar ostane

3. Ni nujno, da imaš dostop do trgovin s količinsko prodajo, če želiš živeti Zero Waste življenje

4. Zero wasterji nismo odpadniki, ki živimo v gozdu in se nikoli ne umijemo

5. Življenje brez odpadkov ni drago, ampak pomaga prihraniti tudi do 40 odstotkov denarja, ki ga lahko porabimo za prijetne izkušnje


ZERO WASTE IZZIV – DAN 22:

Proizvedeni odpadki: 2 pločevinki energijske pijače (zadnje čase reeeeees malo spim in rabim nekaj močnejšega od kave)

Zero Waste rešitve: Pred predavanjem sem si privoščila malo hitre hrane, za katero sem prosila, če mi jo lahko spakirajo v mojo posodo. In pri tem čisto zmedla reveža pri blagajni, ampak hej, sem navajena).


martina

Preberite tudi:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja